ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Project στη Γαλλική Γλώσσα

Στανίση 2
57013 Παλαιόκαστρο
Τηλ. 2310696185
Fax. 2310696925
mail@dim-palaiok.thess.sch.gr

αρχικήτο σχολείο μαςπροσωπικόσκάκιμουσικήprojectsεκδηλώσειςολοήμερο

έγγραφαπεριβάλλοντο βήμα των εκπαιδευτικώνσυνδέσειςσύλλογος γονέων

 

Επιστροφή

 Le coin de français

   Σας καλωσορίζουμε στη γωνιά της γαλλικής γλώσσας! 

   Αυτή η εκπαιδευτική γωνιά περιέχει δράσεις, παιχνίδια, εργασίες των μαθητών μας, θέματα από το γαλλικό πολιτισμό και αποτελεί ένα μέσο άντλησης πληροφοριών. Στόχος μας είναι η ενημέρωση καθώς και η ψυχαγωγία!

 

   Bienvenue au coin de la langue française!  

   Ce coin éducatif,contenant des actions,des jeux,des renseignements  sur la culture française et des travaux realisés par nos élèves,est un lieu de ressource et de partage.Il seveut,aussi,un outil d’information ainsi que de divertissement.

 

                                                                                              Η Καθηγήτρια γαλλικών

                                                                                           Ομουρίδου Όλγα

 

 

 LA TRADITION DE LA GALETTE DES ROIS EN FRANCE

   Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙA

 

     H γαλλική βασιλόπιτα κόβεται την ημέρα των Θεοφανείων, στις 6 Ιανουαρίου-και όχι την Πρωτοχρονιά- και είναι φτιαγμένη από φύλλο με κρέμα αμυγδάλου. Όποιος βρει το φλουρί, γίνεται ο ‘’βασιλιάς’’ της ημέρας και φοράει μια χάρτινη κορώνα  καθώς και υποχρεώνεται να φτιάξει τη βασιλόπιτα την επόμενη χρονιά.

    Την ημέρα των Θεοφανείων ή Επιφανείων (Épiphanie από την ελληνική λέξη ‘’epiphaneia’’που σημαίνει εμφάνιση) γιορτάζεται, στη Γαλλία, η προσφορά των 3 μάγων  βασιλιάδων  στο θείο βρέφος: Gaspard, Balthazar και Melchior και ονομάζεται ‘’γιορτή των βασιλιάδων’’ (la fête des rois).

 

LES  CARTES DE NOEL DE NOS ÉLÈVES / ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ   2016-2017

 

 

   1o ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 1ο Δ.Σ. ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ  ΣΤΟ

   ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ C.E.O.-F.I.P.F. 2016, ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠ.Π.Ε.Θ.

 Στο πλαίσιο της ραγδαίας αύξησης του μεταναστευτικού κύματος, o Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Πτυχιούχων Πανεπιστημίου – μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας (FIPF)– σε συνεργασία με την Επιτροπή Δυτικής Ευρώπης (CEO), διοργάνωσε τον πέμπτο διαγωνισμό δημιουργίας βίντεο και παραγωγής λογοτεχνικού κειμένου (πεζογραφίας ή ποίησης) στη γαλλική γλώσσα προτείνοντας στους μαθητές και στους φοιτητές να πραγματοποιήσουν μια εργασία σε γραπτή ή ψηφιακή μορφή (βίντεο), με θέμα: ‘’Φίλοι του κόσμου’’/’’Amis du monde’’.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2016 ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ:

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ-Α/θμια: 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκάστρου Θεσσαλονίκης

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ -Γυμνάσια: Γυμνάσιο Καλαμαρί

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ-Λύκεια: 1o Λύκειο Κατερίνης

 

 Συγχαρητήρια στις μαθήτριες μας, του τμήματος γαλλικών της ΣΤ’ τάξης, που συμμετείχαν στον παραπάνω διαγωνισμό με  την παραγωγή βίντεο με τίτλο: ‘’Το δικαίωμα στη ζωή και στην ειρήνη στον πλανήτη’’.

 

Για να δείτε το βίντεο που βραβεύτηκε πατήστε εδώ.

 

                                                       H εκπ/κός των γαλλικών

                                                      Ομουρίδου Όλγα

 

      ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 1ο Δ.Σ. ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

       Κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016, υλοποιήθηκε στο σχολείο μας, το πολιτιστικό πρόγραμμα: ‘’Από τη γλωσσομάθεια στη δημιουργική γραφή’’. Το τμήμα γαλλικών της ΣΤ’ τάξης  παρήγαγε παραμύθι στη γαλλική γλώσσα με τίτλο: ’’ Larbre magique’’ / ’’ Το μαγικό Δέντρο’’, το οποίο πραγματεύεται την πανανθρώπινη αξία: την ειρήνη στον κόσμο.

       Η ψυχή των μαθητών μας αποτυπώθηκε στο παραμύθι, που σύμφωνα με τον  Καρλ Γιουνγκ:’’ Στα παραμύθια, η ψυχή διηγείται την ιστορία της’’.

      Γιατί ασχοληθήκαμε με το παραμύθι; Την απάντηση μας τη δίνει ο Ν. Καζαντζάκης, που γράφει ότι: ΄΄Το παραμύθι δίνει νόημα αθάνατο στην εφήμερη αλήθεια’’.

 

ΑΙΝΣΤΑΙΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Μια μητέρα πλησίασε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και τον ρώτησε τι να διαβάζει στο παιδί της -το οποίο είχε μεγάλο ταλέντο στις επιστήμες- για να γίνει κάποτε ένας λαμπρός επιστήμονας σαν κι εκείνον.

«Παραμύθια», της απάντησε απλά ο Αϊνστάιν, και για να βεβαιωθεί ότι εκείνη τον κατάλαβε επανέλαβε: «Παραμύθια!»

«Εντάξει, παραμύθια...» σάστισε η κυρία και ξαναρώτησε: «Κι ύστερα; Όταν μεγαλώσει κι άλλο;» Ήταν σίγουρη πως θα της παρέθετε μια σειρά από βαρύγδουπους τίτλους επιστημονικών βιβλίων προσαρμοσμένων για παιδιά, κι ανυπομονούσε να τους ακούσει.

«Περισσότερα παραμύθια!»

                                                                                     Η εκπ/κός των γαλλικών

                                                                                      Ομουρίδου Όλγα

 

 

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ                                

        Η Δ/νση Π.Ε. Δ. Θεσ/νίκης πραγματοποίησε εκδήλωση παρουσίασης μαθητικών παραμυθιακών ιστοριών σε μια ξένη γλώσσα στο Κολλέγιο Ζ.Μ. Δελασάλ, την Κυριακή 22 Μαίου 2016.  Το παραμύθι,  που παρήγαγε το τμήμα γαλλικών της ΣΤ’ τάξης του 1ου Δ.Σ. Παλαιοκάστρου,με τίτλο: ’’Larbre magique’’/ ’’Το μαγικό δέντρο’’ παρουσιάστηκε σε μορφή, εξά- λεπτης ταινίας.

                                                                 Η εκπ/κός των γαλλικών: Ομουρίδου Όλγα

 

                                                                

 ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:  

https://www.youtube.com/watch?v=g7pjZFqFh1w&feature=youtu.be

 

 

   

 ΤΟ "ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΩΝ ΑΥΓΩΝ’’ - ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

       LA QUÊTE DES ŒUFS TOMBÉS DANS LES JARDINS À PÂQUES EN FRANCE

 

 

         Τα αυγά συμβολίζουν τη ζωή και την αναγέννηση. Στη Γαλλία, την Κυριακή του Πάσχα, τα παιδιά αναζητούν σοκολατένια αυγά στον κήπο τους, τα οποία πέφτουν -σύμφωνα με την παράδοση- από τις καμπάνες της Εκκλησίας. 

 

 

 

 

Η ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Την 1η Απριλίου στη Γαλλία συνηθίζουν να κρεμούν στις πλάτες  των παιδιών ή των φίλων μικρά χάρτινα ψάρια και φωνάζουν ‘’Πρωταπριλιάτικο ψάρι’’.

     Υπάρχουν διάφορες εκδοχές, σχετικά με το χρόνο και τον τόπο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1564,όταν ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος  διέταξε να μεταφερθεί η μέρα της Πρωτοχρονιάς από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή, αρκετοί πολίτες συνέχιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τη 1η Απριλίου, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να τους πειράζουν στέλνοντας τους πρωτοχρονιάτικα δώρα. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.