ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Erasmus

Στανίση 2
57013 Παλαιόκαστρο
Τηλ. 2310696185
Fax. 2310696925
mail@dim-palaiok.thess.sch.gr

αρχικήτο σχολείο μαςπροσωπικόσκάκιμουσικήprojectsεκδηλώσειςολοήμερο

έγγραφαεκπαιδευτικό υλικόπεριβάλλοντο βήμα των εκπαιδευτικώνσυνδέσειςσύλλογος γονέων

Επιστροφή

 

 

Το σχολείο μας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus +, Δράση ΚΑ2. Πρόκειται για σύμπραξη του σχολείου μας με σχολεία από την Πολωνία, Τουρκία, Πορτογαλία και Ιταλία, με σκοπό τη δημιουργικότητα και την εφαρμογή καινούριων πρακτικών διδασκαλίας. 

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 2 χρόνια, από το 2016 έως το 2018. Ο τίτλος του προγράμματος είναι "Multiple Intelligences On the path to new minds" και βασίζεται στη θεωρία των πολλαπλών νοημοσυνών του ψυχολόγου Howard Gardner

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, κάθε άτομο έχει οκτώ νοημοσύνες, δυνάμει να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν. Σκοπός της συνεργασίας μας θα είναι η εμπλοκή των μαθητών μας σε δραστηριότητες που θα καλλιεργήσουν και θα αναπτύξουν τις νοημοσύνες αυτές.

 

 

Δραστηριότητες  με θέμα τη "φυσιοκρατική νοημοσύνη"

 

 Τριαντάφυλλα, ζουμπούλια, γαρδένιες, μπουκαμβίλιες, αγγελικές, φωτείνιες, βασιλικός, μαΪντανός, άνηθος, φλαμούρι, τσάι, ρίγανη, θυμάρι, αλλά και λάχανο μαρούλι, καρότο, φράουλα, πορτοκάλι, μήλο, αχλάδι…

 Γέμισε το σχολείο μας από φύση, λουλούδια, βότανα, λαχανικά και φρούτα με τις επισκέψεις των μαθητών μας στο βοτανικό κήπο, στο δημοτικό λαχανόκηπο και στην ανθοέκθεση του σχολείου μας.

 Μάζεψαν και φύτεψαν λουλούδια, έκαναν κατασκευές με υλικά από τη φύση, έγραψαν για ζώα υπό εξαφάνιση, ερεύνησαν φυσικά φαινόμενα, επισκέφτηκαν υδροβιότοπους.

 Όλες αυτές οι ευχάριστες δραστηριότητες ενίσχυσαν τη φυσιοκρατική τους νοημοσύνη και βελτίωσαν τη γνώση τους για το φυσικό κόσμο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε παραδείγματα αυτών των δράσεων.

 

Α΄ τάξη

Δραστηριότητα

Β΄ τάξη

Δραστηριότητα

Γ΄ τάξη

Δραστηριότητα

Δραστηριότητα

Δ΄ τάξη

Δραστηριότητα

Ε΄ τάξη

Δραστηριότητα

Δραστηριότητα

 

 

 

 

Επίσκεψη στο Λιβόρνο της Ιταλίας

Στα πλαίσια του  ευρωπαϊκού  προγράμματος  Erasmus +, Δράση ΚΑ2  με θέμα "Multiple Intelligences  On the path to new minds"  στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας για δυο διδακτικές χρονιές (Οκτώβριο 2016 με Ιούνιο του 2018), πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στο Λιβόρνο την εβδομάδα μεταξύ  14 και 20 Μαΐου 2017.

Έξι μαθητές (τρία αγόρια και τρία κορίτσια) της Στ΄ που συμμετείχαν στην αποστολή μετά από κλήρωση, καθώς και 4 εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, μας  εκπροσώπησαν επάξια και έστειλαν μηνύματα συνεργασίας  στις άλλες αποστολές.

Στις λίγες ημέρες παραμονής στο Λιβόρνο έζησαν μοναδικές στιγμές, ανταλλάσσοντας εντυπώσεις και σκέψεις με μαθητές από οικογένειες Λιβορνέζων που τους φιλοξένησαν. Έζησαν για λίγο την καθημερινότητά τους, πήγαν μαζί τους στα σχολεία τους, είδαν πώς λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ιταλία, γεύτηκαν τα φαγητά, άκουσαν τα τραγούδια των παιδιών, συγκινήθηκαν, χάρηκαν.

Απήγγειλαν Κάλβο στο δημαρχείο του Λιβόρνου ( μια μοναδική στιγμή, αφού η ιστορία της πόλης είναι έντονα συνδεδεμένη με το ελληνικό στοιχείο). Στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης  βοήθησε πολύ η παρουσία της Ελληνίδας προξένου κας Ελένης Κωνστάντος την οποία θα θέλαμε ως σχολείο να ευχαριστήσουμε.

 Οι μαθητές  σε εκδηλώσεις που έγιναν στα σχολεία έδειξαν τον πολιτισμό μας και τη μουσική νοημοσύνη με χορούς και τραγούδια που είχαν ετοιμάσει.

Μέσα στις λίγες αυτές μέρες επισκέφτηκαν τέσσερις πόλεις της Ιταλίας (Λιβόρνο, Φλωρεντία, Πίζα, Ρώμη). Στο ταξίδι αυτό χρησιμοποίησαν όλα τα  συγκοινωνιακά  μέσα, που ήταν εξίσου σημαντική εμπειρία.

Τα παιδιά  μας, επέστρεψαν με τις βαλίτσες πιο βαριές, γιατί οι εμπειρίες ζύγιζαν περισσότερο από τις προσδοκίες τους. Σαν ανήλικοι πρεσβευτές της χώρας μας, έκλεψαν τις εντυπώσεις από όλες τις αποστολές, ανέπτυξαν φιλίες με τους ξένους συνομήλικούς  τους και άφησαν πολλές υποσχέσεις  για το μέλλον. Με τα λίγα ιταλικά που έμαθαν άφησαν με ένα θερμό «arrivederci»  συγκινημένους γονείς και μαθητές στο σταθμό του τρένου στο Λιβόρνο. Η επόμενη συνάντηση θα  είναι πια τον προσεχή Νοέμβριο στο Παλαιόκαστρο. Οι καλές εντυπώσεις που αφήσαμε ευελπιστούμε ότι με τη βοήθεια όλων μας, δασκάλων, μαθητών και γονιών, θα έχουν μια ακόμη καλύτερη συνέχεια. Ραντεβού, λοιπόν τον Νοέμβρη!

- Ιταλοί, Πορτογάλοι, Πολωνοί και Τούρκοι, σας περιμένουμε!

 

Φωτογραφίες από την επίσκεψη

 

20170514_172939

 

 

Δραστηριότητες με θέμα τη "λογικομαθηματική νοημοσύνη" 

 

Ταξίδι με τους αριθμούς

 

Ολοκληρώθηκε το ταξίδι μας με τη λογικομαθηματική νοημοσύνη.

 Μετρήσαμε, υπολογίσαμε, συμπληρώσαμε σταυρόλεξα, Sudoku, αποκωδικοποιήσαμε κώδικες, κατηγοριοποιήσαμε λέξεις, με λογική σκέψη δώσαμε λύσεις σε προβλήματα, λύσαμε μυστήρια, ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες παίξαμε επιτραπέζια παιχνίδια.

Μας άρεσε και θα συνεχίσουμε.

  Αν θέλετε παρακολουθείστε μας παρακάτω.

 

Α΄ τάξη

Δραστηριότητα

Δραστηριότητα

Β΄ τάξη

Δραστηριότητα

Γ΄ τάξη

Δραστηριότητα

Δ΄ τάξη

Δραστηριότητα

Δραστηριότητα

Ε΄ τάξη

Δραστηριότητα

Δραστηριότητα

 

 

 

Δραστηριότητες με θέμα τη "γλωσσική νοημοσύνη" 

 

Το σχολείο μας  πραγματοποίησε και το δεύτερο μέρος του προγράμματος “Multiple Intelligences. On the path to new minds”, που αφορούσε τη γλωσσική νοημοσύνη.

 Οι μαθητές/τριες για να ενισχύσουν τη γλωσσική νοημοσύνη τους, διάβασαν και έγραψαν ιστορίες,  έφτιαξαν και έλυσαν σταυρόλεξα, έγραψαν ποιήματα, μελέτησαν και εξήγησαν παροιμίες, ανακάλυψαν την προέλευση του ξένου λεξιλογίου στην ελληνική γλώσσα και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε παραδείγματα αυτών των δράσεων.

 

Α΄ τάξη

Δραστηριότητα

Δραστηριότητα

Β΄ τάξη

Δραστηριότητα

Δραστηριότητα

Γ΄ τάξη

Δραστηριότητα

Δραστηριότητα

Δ΄ τάξη

Δραστηριότητα

Ε΄ τάξη

Δραστηριότητα

Δραστηριότητα

Δραστηριότητα

Δραστηριότητα

Δραστηριότητα

 

 

 Δραστηριότητες με θέμα τη "μουσική νοημοσύνη" 

 

Το σχολείο μας  πραγματοποιήσε το πρώτο από τα οκτώ μέρη του προγράμματος “Multiple Intelligences. On the path to new minds”, που αφορούσε τη μουσική νοημοσύνη.

Για να ανακαλύψουν και να βελτιώσουν οι μαθητές/τριες τις δυνατότητές τους στη μουσική νοημοσύνη, δημιουργήσαμε μουσικές δραστηριότητες και καταφέραμε να εμπλουτίσουμε τη γνώση τους και να ενδυναμώσουμε τη διάθεσή τους για τη μουσική μέσα από τη χρήση άλλων νοημοσυνών.

Tα αποτελέσματα έδειξαν, ότι μέσα από την προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τη μουσική νοημοσύνη των μαθητών/τριών μας, φτάσαμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Παρακάτω ακολουθούν δείγματα δραστηριοτήτων που ενισχύουν τη μουσική νοημοσύνη.

Α΄ τάξη

Δραστηριότητα

Β΄ τάξη

Δραστηριότητα

Γ΄ τάξη

Δραστηριότητα

Δ΄ τάξη

Δραστηριότητα

Ε΄ τάξη

Δραστηριότητα

Δραστηριότητα

 

ΣΤ΄ τάξη

Δραστηριότητα

 

 

Rap song

 

Μία από τις κοινές δραστηριότητες πολλαπλών νοημοσυνών με τους εταίρους μας, Τουρκία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ιταλία ήταν να γράψουμε ένα τραγούδι  rap, που να χαρακτηρίζει τη δράση μας στο πρόγραμμα «Multiple Intelligences. On the path to new minds».

Κάθε ένα σχολείο ανέλαβε να γράψει μία στροφή.  Η μουσική επένδυση έγινε από το σχολείο της Τουρκίας και βασίστηκε στo κλασικό κομμάτι του Μότσαρτ  «Turkish Marsh»

Απολαύστε το!

rap song

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+  oι  μαθητές/τριες  της ΣΤ΄ τάξης ετοίμασαν την παρακάτω παρουσίαση σχετικά με τη χώρα μας και το σχολείο μας, την οποία προβάλαμε στην εκπαιδευτική μας επίσκεψη στην Αττάλεια της Τουρκίας.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε την παρουσίαση

 

 

 

 

Multiple Intelligences, on the path to new minds

 Στο πλαίσιο του προγράμματος “Multiple Intelligences, on the path to new minds” οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, προκειμένου να κατανοήσουν τη θεωρία των πολλαπλών νοημοσυνών και πώς αυτή επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε και μαθαίνουμε, συνεργάστηκαν ως προς την έρευνα και παρουσίασαν το θέμα μέσω του προγράμματος Power Point .

 

Παρουσίαση 1

Παρουσίαση 2

Παρουσίαση 3

Παρουσίαση 4

Παρουσίαση 5

Παρουσίαση 6

Παρουσίαση 7

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS +

 Την περίοδο από 30 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στην Αττάλεια της Τουρκίας για τον προγραμματικό του κοινού μας project . Η συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετείχαν δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, υπήρξε άκρως εποικοδομητική ως προς τις διδακτικές πρακτικές που θα εφαρμόσουμε αλλά και ως προς τους φιλικούς δεσμούς που δημιουργήθηκαν μεταξύ των εταίρων. Στο μέλλον θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις – μετακινήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων.

 

Φωτογραφίες από την επίσκεψη

 

DSC00698