ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

project-ΤΠΕ

Στανίση 2
57013 Παλαιόκαστρο
Τηλ. 2310696185
Fax. 2310696925
mail@dim-palaiok.thess.sch.gr

αρχικήτο σχολείο μαςπροσωπικόσκάκιμουσικήprojectsεκδηλώσειςολοήμερο

έγγραφαπεριβάλλοντο βήμα των εκπαιδευτικώνσυνδέσειςσύλλογος γονέων

 

Επιστροφή

 

Project στο μάθημα των ΤΠΕ

από τον εκπαιδευτικό της Πληροφορικής Αλεξιάδη Γιώργο.

 

 

«Αναλαμβάνουμε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»

 

 

Τα ποιήματά μας στην πανελλαδική συλλογή του Saferinternet.gr 

Έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση όλων των ποιημάτων μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με χαρά σας ανακοινώνουμε την ενσωμάτωση των ποιημάτων μας στην πανελλαδική ποιητική συλλογή του Saferinternet.gr για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και του διαδικτυακού εκφοβισμού. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στις δράσεις του συνολικού project με τίτλο «Αναλαμβάνουμε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» και ελπίζουμε η ποίηση να αποτέλεσε εκείνο το εφαλτήριο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές μας για να διαχειριστούν σωστά τα, επίκαιρα πλέον, σημαντικά ζητήματα-φαινόμενα της κοινωνίας. 

 

Συλλογές με ποιήματα και ζωγραφιές μαθητών για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο 

Τελευταίος σταθμός στο πρόγραμμά μας ήταν η δημιουργία συλλογών με τα ποιήματα των μαθητών και ο εμπλουτισμός τους με εικαστικό περιεχόμενο. Για το σκοπό αυτόν οι μαθητές μας εργάστηκαν στα μαθήματα των Εικαστικών, υπό την επίβλεψη του εικαστικού Ιωσήφ Γεωργιάδη, για την παραγωγή εικαστικών έργων σχετικών με τα ποιήματά τους. 

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ψηφιοποίηση και επεξεργασία των εικαστικών έργων στο μάθημα των Τ.Π.Ε., με τελικό στόχο την ενσωμάτωσή τους σε ψηφιακές συλλογές. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τις ψηφιακές συλλογές ποιημάτων κάθε τμήματος ξεχωριστά (σε διάφορες μορφές) και ευχόμαστε μέσα από όλες τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στο τρέχον πρόγραμμα να μεταδώσαμε τα κατάλληλα μηνύματα. 

Ψηφιακές Συλλογές Ποιημάτων: 

  1. Τμήμα ΣΤ1 (.pdf, .ppsx, .pps) 

  1. Τμήμα ΣΤ2 (.pdf, .ppsx, .pps) 

  1. Τμήμα ΣΤ3 (.pdf, .ppsx, .pps) 

 

[Η πανελλαδική συλλογή ποιημάτων του Saferinternet, στην οποία συμμετέχουν τα δύο ψηφισθέντα ως ευστοχότερα ποιήματα των μαθητών μας, βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία. Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αναρτηθεί στο Διαδίκτυο η συλλογή, θα ενημερωθείτε σχετικά.] 

 

Δημιουργία παρουσιάσεων από τους μαθητές/τριες της ΣΤ΄τάξης σχετικά με βασικά θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.

 

 Συνεχίζοντας το ταξίδι τους στο θαυμαστό και ταυτόχρονα επικίνδυνο χώρο του Διαδικτύου, οι μαθητές της Στ’ τάξης αναζήτησαν, συνέλεξαν και επεξεργάστηκαν ηλεκτρονικό υλικό σχετικά με βασικά θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο και σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα που αυτό αναδεικνύει. Τελικό αποτέλεσμα η δημιουργία παρουσιάσεων, τις οποίες παρουσίασαν στους συμμαθητές τους και για τις οποίες πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση, μελέτη και αξιολόγηση. 

 

 Μπορείτε να κατεβάσετε τις κατάλληλα επιλεγμένες παρουσιάσεις των μαθητών, πατώντας στους συνδέσμους της παρακάτω θεματολογίας: 

  1. Προσωπικά δεδομένα – Ιδιωτικότητα (.ppsx, .pps) 

  1. Διαδικτυακός εκφοβισμός (.ppsx, .pps) 

  1. Ρατσισμός στο Διαδίκτυο – Ρητορική μίσους  (.ppsx, .pps) 

  1. Online παιχνίδια (.ppsx, .pps) 

  1. Πνευματικά δικαιώματα (.ppsx, .pps) 

 

 

Διαδικτυακό σεμινάριο για την ορθή, υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου

 Τη Δευτέρα 21/12/15 οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) για την ορθή, υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Το σεμινάριο αυτό πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της δράσης «Σύνδεση με σύνεση» που υλοποιείται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Μέσω προβολής βίντεο, σχολιασμών και ερωταπαντήσεων, οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για βασικά θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο, όπως την παραβίαση της ιδιωτικότητας, το διαδικτυακό εκφοβισμό, το κακόβουλο λογισμικό και τις οικονομικές απάτες.

 Το έργο «Σύνδεση με Σύνεση», μέσα από καινοτόμες δράσεις εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, στοχεύει στο να εξοπλίσει τα παιδιά με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τα ενδυναμώσουν στο να συμβάλουν στην οικοδόμηση και την υπεράσπιση μιας καθολικής κουλτούρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ψηφιακή Εποχή, εκτιμώντας τη διαφορετικότητα, ως ενεργοί πολίτες της δημοκρατικής ζωής. Αποσκοπεί, επίσης, στο να ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση για τα θύματα οποιαδήποτε μορφής ρητορικής μίσους, εκφοβισμού, ρατσισμού, διάκρισης στο Διαδίκτυο και τη στήριξη αυτών, ενθαρρύνοντας την αυτορρύθμιση των χρηστών του Διαδικτύου και την αναφορά τέτοιων ανάρμοστων συμπεριφορών.

 

 

Ψηφίστε τα ποιήματα των μαθητών μας

 Με μεγάλη μας χαρά σας καλούμε να ψηφίσετε τα ποιήματα που έχουν δημιουργήσει οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας, στην προσπάθειά τους μέσα από την ποίηση να στείλουν ηχηρά μηνύματα για την ανάδειξη και καταπολέμηση των φαινομένων της ρητορικής μίσους (hate speech) και του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying).

 Η συγγραφή των συγκεκριμένων ποιημάτων πραγματοποιήθηκε στο μάθημα των Τ.Π.Ε., στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων πολιτιστικών θεμάτων «Αναλαμβάνουμε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» που εκπονείται το τρέχον σχολικό έτος.

 

 

 

Η ψηφοφορία έληξε την Πέμπτη 14/01/16 στις 21:00. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα πατώντας εδώ.

 

 

 

 

 

Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια ενός παιδιού

 Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξαιρετική προσπάθεια της μαθήτριάς μας Μαυροσαββίδου Στυλιανής, της ΣΤ2 τάξης, να καταγράψει τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης μέσα από την περιπλάνησή της στα αξιοζήλευτα σοκάκια και πολιτιστικά σημεία της πόλης. Η συγκεκριμένη εργασία υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «Youth4Greece» που στοχεύει στην προβολή της Ελλάδας μέσα από τα μάτια των παιδιών και των εφήβων. Το θετικό αυτό διαδικτυακό υλικό αποτελεί μία πρόσκληση προς όλους τους επισκέπτες της πλατφόρμας «Youth4Greece» να γνωρίσουν τη χώρα μας και συμβάλλει στην προαγωγή καλού και ποιοτικού περιεχόμενου, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τις πολύ σημαντικές έννοιες της πρωτοτυπίας και της πνευματικής ιδιοκτησίας.

https://www.youtube.com/watch?v=XUyyIazPdrQ

 Το παραπάνω έργο εντάσσεται γενικότερα στο πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων πολιτιστικών θεμάτων που υλοποιείται φέτος στο σχολείο μας από τον εκπαιδευτικό των Τ.Π.Ε. του σχολείου μας, Γεώργιο Αλεξιάδη, με συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς τον εικαστικό Ιωσήφ Γεωργιάδη και τη θεατρολόγο Αγάπη Γκιούνα, με τίτλο «Αναλαμβάνουμε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο». Το σύνολο των δράσεων που περιλαμβάνει το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί ένα μέσο πρέσβευσης της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (2016) που διοργανώνεται σε ετήσια βάση εδώ και 12 χρόνια από τη δράση ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Θα ακολουθήσουν σύντομα και περαιτέρω αναρτήσεις των υπόλοιπων δράσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους.