ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διδακτικές επισκέψεις 2009-10

Στανίση 2
57013 Παλαιόκαστρο
Τηλ. 2310696185
Fax. 2310696925
mail@dim-palaiok.thess.sch.gr

 

Επιστροφή

                     Περίπατος Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη τάξη
                                               Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010


     Ο περίπατός μας ξεκίνησε από τη Ροτόντα, όπου μας περίμενε η ξεναγός μας και μας έκανε μια εξαιρετική περιήγηση στο Γαλεριανό Συγκρότημα. Η Ροτόντα είναι ένα μεγάλο κυκλικό κτίσμα, που πιθανόν να φτιάχτηκε για Μαυσωλείο του Γαλέριου. Το κτίριο σύμφωνα με τη νεότερη ιστορική έρευνα κτίσθηκε ως ναός της αρχαίας θρησκείας. Η μετατροπή του κτίσματος σε χριστιανικό ναό έγινε στο διάστημα από τα τέλη του 4ου ως τις αρχές του 6ου αιώνα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί(τότε χτίστηκε ο μιναρές), ενώ μετά την απελευθέρωση ξανάγινε χριστιανική εκκλησία. Σήμερα έχει μικτή χρήση. Στην αρχή θαυμάσαμε τον εσωτερικό χώρο με τα περίτεχνα ψηφιδωτά, τις 8 κόγχες και τον τρούλο ύψους 30 μέτρων. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στον εξωτερικό χώρο.
     Κατηφορίζοντας και ακολουθώντας την οδό Δημ. Γούναρη, τα ερείπια της οποίας δείχνουν ότι από εκεί περνούσε η πομπική οδός, φτάσαμε στην Αψίδα του Γαλέριου(Καμάρα). Ανοικοδομήθηκε πριν το 305 μ.Χ., για να τιμήσει τους νικηφόρους πολέμους του Γαλέριου κατά των Περσών. Η Αψίδα αρχικά σχεδιάσθηκε ως τετράπυλο, με τέσσερις πεσσούς που στήριζαν το θόλο που κάλυπτε το τετράγωνο της βάσης. Σε μεταγενέστερη οικοδομική φάση προς βορρά και προς νότο προστέθηκαν δύο ζεύγη τόξων με τέσσερις μικρότερους πεσσούς. Σήμερα σώζονται τρεις μόνο από τους οκτώ συνολικά πεσσούς. Ανάγλυφες παραστάσεις πάνω σε μαρμάρινες πλάκες, διατεταγμένες σε ζώνες, εξιστορούν επεισόδια και πρόσωπα από τη νικηφόρα εκστρατεία του Γαλέριου στην Ανατολή το 297 μ.Χ.
    Συνεχίζοντας κατά μήκος της πομπικής οδού, όπου κάναμε ένα μικρό διάλειμμα για ξεκούραση, φτάσαμε στο Ανάκτορο του Γαλέριου. Τα ερείπιά του βρίσκονται στη σημερινή πλατεία Ναβαρίνου. Σώζονται αποσπασματικά τα ερείπια σημαντικών κτισμάτων, με διαφορετική χρήση το καθένα, τα οποία ανήκουν στο ανάκτορο του Γαλέριου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε στις αρχές του 4ου μ. Χ αιώνα και ολοκληρώθηκε σταδιακά. Πρόκειται για επίσημη κατοικία, στην οποία φιλοξενούνταν ο αυτοκράτορας και η αυλή του, όταν διέμενε προσωρινά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο κεντρικός πυρήνας του ανασκαμμένου τμήματος του ανακτόρου, στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Ναβαρίνου, αποτελείται από μία περίστυλη αυλή με θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα, μια θολοσκεπή δεξαμενή, τα λουτρά του ανακτόρου και ένα μεγαλοπρεπές οικοδόμημα, γνωστό ως «Οκτάγωνο», που πιθανόν να ήταν η αίθουσα του θρόνου. Ανατολικά του ανακτόρου, μια υπόγεια στοά οδηγούσε απ' ευθείας στον Ιππόδρομο, απ' τον οποίο δε σώζεται τίποτα. Η αποκατάσταση των ερειπίων των Ανακτόρων του Γαλέριου στην πλατεία του Ναβαρίνου ξεκίνησε το 1993 και ολοκληρώθηκε το 2006.
     Τέλος συνεχίσαμε τον περίπατό μας-πάντοτε με τα πόδια-προς την παραλία, όπου είδαμε το Λευκό Πύργο και ξεκουραστήκαμε στη σκιά των δέντρων περιμένοντας το λεωφορείο για να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.

Φωτογραφίες από τον Περίπατο

                                                             Εκπαιδευτική εκδρομή των τμημάτων Γ΄1  &  Γ΄2
                                                         Τετάρτη, 26-05-2010

 

    Οι μαθητές-τριες των τμημάτων Γ΄
1  &  Γ΄2  του σχολείου μας συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Η Θεσσαλονίκη με μια βόλτα„  του Ο.Α.Σ.Θ. Με το λεωφορείο του Ο.Α.Σ.Θ. και αφετηρία το Λευκό Πύργο γνώρισαν τα μνημεία της ρωμαϊκής, βυζαντινής και νεώτερης ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
    Ο χρόνος της περιήγησης ήταν 50΄.
    Ελεύθερος χρόνος για δραστηριότητες ο χώρος του Λευκού Πύργου και το άλσος του Ζωολογικού Κήπου Θεσ/νίκης.


                                                                                                                                                ΟΙ  ΔΑΣΚΑΛΟΙ

                                                                                                                                          ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ
                                                                                                                                          ΜΠΑΡΜΠΑΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ

Φωτογραφίες από την επίσκεψη

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΤΕΙ Σίνδου (Σχολή Τεχνολογίας & Γεωπονίας ) από τους μαθητές της Α΄τάξης

       Την Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010, οι μαθητές της Α΄ τάξης επισκέφθηκαν  το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο (Σχολή Τεχνολογίας & Γεωπονίας). Στο Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής είδαν βοοειδή, χοίρους, πουλερικά και αιγοπρόβατα, ενώ στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής είδαν διάφορα οπωροφόρα δέντρα, άνθη και αρωματικά φυτά. Επισκέφθηκαν το φυτώριο με τα τροπικά είδη. Οι μικροί μαθητές του σχολείου μας έμαθαν πολλά για τα φυτά και τα ζώα και στο τέλος έπαιξαν στο γήπεδο του ΤΕΙ.

Φωτογραφίες από την επίσκεψη

 

 

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010, η Δ΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το πάρκο στη Λ. Στρατού, απέναντι από την ΕΤ3. Τα παιδιά παρακολούθησαν την έκθεση «Ο χρυσός των Μακεδόνων» και είδαν από κοντά τα ευρήματα των τάφων της Μακεδονίας. Στη συνέχεια ξεκουράστηκαν κι απόλαυσαν το πάρκο.

Φωτογραφίες από την επίσκεψη